Apa beza neutrophils, eosinophils, basophils, monocyte, lymphocyte dalam darah

MONOCYTE vs LYMPHOCYTE vs GRANULOCYTE.

Tulisan ini bukan rujukan perubatan tetapi hanyalah untuk penulisan bagi kefahaman diri sendiri sahaja.

Apabila kita pergi ke klinik, hospital, GP sama ada kerajaan atau swasta, sesetengah doktor akan mengambil darah anda untuk melihat komponen dalam darah bagi membantu doktor membuat keputusan rawatan dan diagnosis yang sesuai untuk pesakit.

Apabila kita ambil darah, darah yang diambil tersebut akan dilihat sama ada di bawah mikroskop, atau akan diproses dalam mesin analisa darah bagi melihat komponen di dalam darah itu.

Bagi mesin di kebanyakan klinik swasta atau kerajaan, mereka hanya boleh melihat komponen monocyte, lymphocyte dan granulocyte.

Boleh lihat contoh keputusan darah di klinik swasta seperti di bawah.

****(LYM-lymphocyte, MID-monocyte, GRA-granulocyte)

WBC ialah White blood cell atau jumlah darah putih. Semua darah putih ini komposisi dia ialah daripada neutrophils, eosinophils, basophils, monocyte, lymphocyte.

Tetapi kalau kita lihat di dalam gambar, tiada neutrophils, eosinophils, basophils. Komponen darah ini memerlukan stain istimewa iaitu perlu diletakkan pewarna di bawah mikroskop bagi untuk melihat jumlah darah putih ini. Jadi, semua komponen neutrophils, eosinophils, basophils diletakkan di bawah komponen GRA iaitu granulocyte.

Jadi bagaimana kita nak dapatkan jumlah sebenar neutrophils, eosinophils, basophils? Jawapannya ialah doktor perlu menghantar darah ini ke makmal darah bagi melihat jumlah sebenar di bawah mikroskop. Kalau kita tengok keputusan darah di bawah, komponen darah neutrophils, eosinophils, basophils, monocyte, lymphocyte dapat dilihat dengan jumlah dari segi % daripada jumlah darah putih. Dan kalau kita tengok keputusan di bawah, tiada perkataan granulocyte kerana komponen darah yang lebih spesifik iaitu neutrophils, eosinophils, basophils telah diberikan. Jadi kalau betul ingin tahu berapa % jumlah granulocyte, kita hanya perlu tambahkan % daripada neutrophils, eosinophils, basophils di bawah.

Setakat ini faham?

Jadi, berdasarkan jumlah darah putih ini, doktor boleh membuat keputusan sama ada sel darah putih boleh membantu doktor menentukan sakit yang sedah dihadapi oleh pesakit yang datang.

Sebagai contoh, seorang datang ke klinik kerana batuk dan selsema. Berdasarkan jumlah MONOCYTE vs LYMPHOCYTE vs GRANULOCYTE, doktor boleh cuba untuk membezakan, adakah ini kerana jangkitan kuman(virus/bakteria), allergic reaction(asma,resdung), ataupun bukan daripada kuman dan allergic reaction, iaitu seperti GERD/gastric.

Jika pesakit A batuk dan selsema disebabkan asthma atau allergic SAHAJA, jumlah GRANULOCYTE akan tinggi, manakala monocyte dan lymphocyte akan normal shj.

Jika pesakit A darahnya dihantar ke makmal pula, jumlah EOSINOPHIL DAN BASOPHIL akan tinggi dan NEUTROPHIL akan rendah./normal Ini kerana bacaan eosinophil dan basophil adalah spesifik kepada inflammation dan allergic.

Tetapi jika pesakit B batuk selsema disebabkan asthma/allergic DAN jangkitan kuman, jumlah MONOCYTE vs LYMPHOCYTE vs GRANULOCYTE akan berbeza. Berikut merupakan contoh jumlah yang mungkin berlaku jika pesakit B mengambil darah

situasi 1

LYMPHOCYTE – tinggi

GRANULOCYTE – tinggi

situasi 2

LYMPHOCYTE – tinggi

GRANULOCYTE – NORMAL

situasi 3

LYMPHOCYTE – NORMAL

GRANULOCYTE – tinggi

Semua situasi tersebut merupakan bagi jumlah ABSOLUTE COUNT ya, bukan %.

Sebagai contoh, pesakit C jumlah darah putih(TWC) ialah 21(tinggi) dan semua % untuk granulocyte dan lymphocyte merupakan normal, tetapi sebenarnya dari jumlah absolute count granulocyte dan lymphocyte pesakit C adalah tidak normal.

Contoh lain, jika pesakit D jumlah darah putih(TWC) ialah 9(normal) tetapi % untuk granulocyte dan lymphocyte merupakan tinggi, tetapi sebenarnya dari jumlah absolute count granulocyte dan lymphocyte pesakit C adalah tidak normal.

Secara ringkasnya, bacaan darah ini agak rumit untuk difahami jika kita tidak mempunyai pengalaman merawat pesakit di hospital dan klinik. Jadi sebagai masyarakat umum, hendaklah anda rujuk kepada doktor anda untuk dapatkan rawatan. Jika doktor ingin mengambil darah, sepatutnya anda janganlah takut, kerana bacaan darah sebenarnya dapat membantu doktor anda membuat keputusan yang lebih tepat untuk memberikan rawatan kepada anda.

Jika sesiapa yang terbaca dan mempunyai pandangan yang lain atau tulisan ini terdapat fakta yang salah, mohon tinggalkan komen atau email saya directly di bahagian contact me di bawah.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: