KERJA HAKIKI DAN SAMPINGAN SEORANG HO HOUSEMAN DI MALAYSIA

Lepas korang semua dapat penempatan di https://ehousemen.moh.gov.my/ mesti korang excited nak kerja kan? Aku masih ingat lagi ketika aku nak pilih tempat kerja, dekat dengan rumah ke.. dekat dengan kampung ke.. jauh sikit ke.. ataupun tempat yang paling relaks kerja. Hakikatnya kat hospital mana mana pun, kerja seorang HO memang agak berat, bukan kerana tanggungjawabContinue reading “KERJA HAKIKI DAN SAMPINGAN SEORANG HO HOUSEMAN DI MALAYSIA”

GAJI DOKTOR HOUSEMEN HO 2020 DI HOSPITAL KERAJAAN

Mengikut laman rasmi SPA kerajaan, seorang HO yang berjawatan UD41 akan bermula dengan gaji asas RM2947. Boleh rujuk https://www.spa.gov.my/spa/laman-utama/gaji-syarat-lantikan-deskripsi-tugas/ijazah-sarjana-phd/pegawai-perubatan-gred-ud41 Namun begitu, setiap pegawai kerajaan diberikan pelbagai elaun yang menjadikan gaji bersih seorang HO itu lebih tinggi daripada gaji asas. Setiap tahun juga, seorang pegawai kerajaan akan diberikan kenaikan gaji asas antara RM200-250 mengikut gred. JadiContinue reading “GAJI DOKTOR HOUSEMEN HO 2020 DI HOSPITAL KERAJAAN”

Berkesan ke nano mist spray viral?

Anda boleh lihat sendiri kajian dan artikel daripada KKM di link ini. Anda juga boleh download dengan tekan butang di atas. Mengikut kajian KKM, nano mist yang tengah viral di Malaysia sekarang ni menunjukkan tiada bukti saintifik dalam mencegah penularan covid 19 di Malaysia. Mengikut penjual yang menjual nano mist gun ini, produk ni berkesanContinue reading “Berkesan ke nano mist spray viral?”

EPISOD 2: APA YANG DOKTOR GP BUAT SETIAP HARI

Hari ini ada seorang pesakit perempuan umur 30+ datang sebab inginkan surat referral ke hospital. Dia telah hampir 3-4 tahun menjalankan rawatan subfertility di Hospital Kuala Lumpur. Untuk yang tidak tahu apa maksud subfertility, maksudnya seseorang yang cuba untuk mendapatkan anak tetapi tidak berjaya. Keadaan ini boleh dibahagikan kepada primary atau secondary. Biasanya yang primaryContinue reading “EPISOD 2: APA YANG DOKTOR GP BUAT SETIAP HARI”

Apa yang doktor perubatan GP(general practitioner) buat setiap hari

Sebagai doktor perubatan, tugas kami melingkupi berbagai aspek kehidupan. Ada yang datang kerana sakit. Ada yang datang kerana nak MC(medical certificate) Ada yang nak vaksin. Ada yang nak buat medical checkup. Ada yang nak buat xray. Ada yang nak sambung ubat. Ada yang risau tentang kanser. Harini ada pesakit datang umur 18 tahun ingin sambungContinue reading “Apa yang doktor perubatan GP(general practitioner) buat setiap hari”