Blog

CARA DOWNLOAD DAN BACKUP GAMBAR VIDEO DALAM GROUP WHATSAPP KE COMPUTER PC DESKTOP

Perkara yang anda perlu. Internet Google drive Pertama sekali anda perlu ke group mana yang anda inginkan save ke semua gambar di dalam group tersebut. Contoh group A. Anda pergi ke whatsapp group A, anda tekan –> export chat kemudian anda upload ke —> google drive. Setelah siap upload ke google drive, anda boleh keContinue reading “CARA DOWNLOAD DAN BACKUP GAMBAR VIDEO DALAM GROUP WHATSAPP KE COMPUTER PC DESKTOP”

Gaji Housemen (Junior Doktor) di UK berbanding di Malaysia 2022 – dengan contoh slip gaji

Untuk graduan perubatan, selama ini kita selalu memikirkan specialty apa yang kita minat dan ingin belajar bukan? Tetapi realiti kehidupan, kita perlu fikir berapa belanja untuk menguruskan kehidupan. Bila kita sudah mula berumahtangga, mempunyai rumah sendiri, sedekah dan belanja kepada ibu bapa dan ahli keluarga lain, baru kita akan sedar pentingnya akan kesihatan kewangan padaContinue reading “Gaji Housemen (Junior Doktor) di UK berbanding di Malaysia 2022 – dengan contoh slip gaji”

Apa beza neutrophils, eosinophils, basophils, monocyte, lymphocyte dalam darah

MONOCYTE vs LYMPHOCYTE vs GRANULOCYTE. Tulisan ini bukan rujukan perubatan tetapi hanyalah untuk penulisan bagi kefahaman diri sendiri sahaja. Apabila kita pergi ke klinik, hospital, GP sama ada kerajaan atau swasta, sesetengah doktor akan mengambil darah anda untuk melihat komponen dalam darah bagi membantu doktor membuat keputusan rawatan dan diagnosis yang sesuai untuk pesakit. ApabilaContinue reading “Apa beza neutrophils, eosinophils, basophils, monocyte, lymphocyte dalam darah”

Harga tile mozek untuk baiki dan renovation lantai dinding rumah 2022

Untuk baiki rumah, ada orang suka pasang tile dekat dinding, ada yang suka cat je dinding. Terpulang taste masing masing. Untuk lantai pula, untuk jimat kos mmg boleh saja kita konkrit kan lantai tu. Kemudian cat epoxy. Tapi kali ni saya nak share berapa harga nak pasang tile dan renovate lantai rumah kita, tak kisahContinue reading “Harga tile mozek untuk baiki dan renovation lantai dinding rumah 2022”

UJIAN PCR DAN RTK MURAH DI WANGSA MAJU, SETIAWANGSA 2022

Kalau anda mempunyai contact rapat, gejala atau ingin membuat saringan covid 19 anda boleh lah mendapatkan ujian tersebut di klinik dibawah. Antara klinik yang menawarkan ujian RTK dan PCR murah di kawasan Wangsa Maju, Setiawangsa, Keramat dan Melawati ialah di Klinik Famili Setapak 03-4141 9119 RTK- RM 65 PCR NORMAL 24H – RM195 PCR URGENTContinue reading “UJIAN PCR DAN RTK MURAH DI WANGSA MAJU, SETIAWANGSA 2022”

HARGA POS BARANG 10 – 20KG SEMENANJUNG MALAYSIA 2022

Terlalu banyak courier yang ada di Malaysia. Kadang kadang kita tidak tahu yang mana satu kita nak gunakan untuk hantar barang. Harini aku gunakan poslaju tapi melalui ejen, sebab kalau nak pergi ke pejabat pos laju ramai orang, kemudian kena beratur. Jadi aku hantar melalui ejen yang terdekat iaitu Fuyoh di Sri Rampai. Kos penghataranContinue reading “HARGA POS BARANG 10 – 20KG SEMENANJUNG MALAYSIA 2022”

HARGA DAN KOS RENOVATE ATAU UBAHSUAI BILIK AIR 2021

Antara benda pertama yang kita suka tengok kalau pergi ke hotel hotel mesti tengok bilik air kan? Tidak dapat dinafikan, kalau bilik air hotel tu best, mesti kita pun macam woww, cantiknya. Sebab itulah hotel hotel mewah membelanjakan banyak kos untuk upgrade dan mencantikkan bilik air hotel mereka. Jadi, bagaimana cara untuk kita renovate bilikContinue reading “HARGA DAN KOS RENOVATE ATAU UBAHSUAI BILIK AIR 2021”

JANGAN JADI DOKTOR KALAU TAKUT DARAH – BENDA MENARIK DOKTOR GP BUAT DI KLINIK

Kalau dulu dulu mesti selalu dengar kalau takut darah jangan jadi doktor. Sebenarnya jadi doktor ni tak semestinya kena uruskan benda berdarah darah sahaja. Tapi untuk menjadi seorang doktor, anda pasti perlu melalui latihan yang memerlukan anda menyentuh atau menyaksikan aksi aksi yang mengeluarkan darah. Benda menarik yang kita boleh buat di GP ialah minorContinue reading “JANGAN JADI DOKTOR KALAU TAKUT DARAH – BENDA MENARIK DOKTOR GP BUAT DI KLINIK”

Apa Yang Gaji HO Boleh Buat Untuk Masa Depan Dan Financial Planning

Kalau kita ikut anggaran seorang HO tahun 1 bergaji RM5000 termasuk elaun shift dan sebagainya, sangat banyak kita boleh buat. Kalau ikutkan financial “guru” atau ikut banyak nasihat nasihat kewangan, kita sepatutnya bahagikan gaji itu kepada beberapa bahagian. Kebanyakan HO adalah berada pada early career age iaitu 26-30 tahun. Ketika umur ini sangat banyak bendaContinue reading “Apa Yang Gaji HO Boleh Buat Untuk Masa Depan Dan Financial Planning”

GAJI DOKTOR SELEPAS KERJA HOUSEMAN DI GP(KLINIK SWASTA)

Tentu ramai graduan perubatan yang teringin untuk tahu berapa sebenarnya gaji yang mereka akan dapat setelah masuk kerja. Untuk mereka yang ingin tahu berapa gaji houseman yang bekerja dengan hospital kerajaan, boleh rujuk link ini.. Setelah bekerja selama 2 tahun, insyaAllah seorang pegawai perubatan siswazah akan layak bergelar pegawai perubatan yang berdaftar. Kalau ikutkan guidelineContinue reading “GAJI DOKTOR SELEPAS KERJA HOUSEMAN DI GP(KLINIK SWASTA)”

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.