Harga tile mozek untuk baiki dan renovation lantai dinding rumah 2022

Untuk baiki rumah, ada orang suka pasang tile dekat dinding, ada yang suka cat je dinding. Terpulang taste masing masing.

Untuk lantai pula, untuk jimat kos mmg boleh saja kita konkrit kan lantai tu. Kemudian cat epoxy. Tapi kali ni saya nak share berapa harga nak pasang tile dan renovate lantai rumah kita, tak kisah lah lantai dapur ke, lantai toilet ke, lantai porch ke dan sebagainya.

Untuk sekeping lantai 1x2kaki, average harga RM4.00-9.50.

Jadi untuk keluasan dapur sebagai contoh 10*10 kaki = 100 sqft.

Jadi untuk tile jenis 1×2 kaki, anda memerlukan 50 keping Ini kerana sekeping lantai 1×2 ialah 2sqft. jadi iaitu 100sqft/2sqft/pc = 50 pcs.

Jumlah harga tile lantai sahaja ialah RM 200- 450 mengikut harga tile yang anda pilih. Jadi kalau anda ingin mengupah tukang atau kontraktor, anda bolehlah buat anggaran berapa mereka ambil untuk upah serta simen, gam tile dan sebagainya. Kalau ada tukang yang ambil harga lumpsum, anda boleh agak agak jumlahnya dengan tolak harga tile di atas.

Untuk pengetahuan anda, banyak jenis tile yang ada di pasaran, 1x1kaki, 2×2 kaki, 10cmx20cm dan sebagainya. Jadi anda perlu tahu ukuran dan saiz kawasan yang anda ingin pasang tile dan mozek tersebut.

Contoh kiraan lain

70sqft tandas

Tile 1x1kaki – RM 2.50

Harga = 70*RM2.50 = RM175

Tile 1x2kaki – RM4

Harga = 70/2*4 = RM140

Kadang kadang berdasarkan anggaran ini anda perlu beli lebih sikit tile extra dalam 5-6keping. Ini kerana kadang kadang kan penjuru atau corner, kita kena adjust dan potong tile tu supaya kemas. Kadang kadang tile boleh pecah atau terpotong senget, jadi eloklah kita beli extra sikit.

Nanti saya kongsikan kiraan untuk tile untuk dinding pula.

Ingat ya, ni harga untuk tile sahaja. Anda perlu kira harga untuk upah, simen pasir dan gam juga untuk dapatkan harga sebenar renovation untuk pasang tile dan mozek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: