HARGA DAN KOS RENOVATE ATAU UBAHSUAI BILIK AIR 2021

Antara benda pertama yang kita suka tengok kalau pergi ke hotel hotel mesti tengok bilik air kan?

Tidak dapat dinafikan, kalau bilik air hotel tu best, mesti kita pun macam woww, cantiknya. Sebab itulah hotel hotel mewah membelanjakan banyak kos untuk upgrade dan mencantikkan bilik air hotel mereka.

Jadi, bagaimana cara untuk kita renovate bilik air?

Ada dua cara; pertama dengan DIY semuanya, dari segi beli barang, tile, peralatan bilik mandi, mengecat dan sebagainya. Cara ini tidak digalakkan melainkan anda pernah belajar atau ada pengalaman untuk bertukang secara sendiri.

Cara yang kedua ialah untuk orang yang tidak pernah tahu menahu dalam selok belok bertukang atau renovasi rumah ini.

Perkara pertama yang anda perlu tahu ialah untuk ukur keluasan bilik air anda.

Jadi, anda perlu buat lakaran simple seperti ini untuk tahu keluasan sebenar. Walaupun kita dulu banyak belajar dalam CM dan METER. Untuk kes renovasi rumah, memang kita masih gunakan inchi dan kaki dalam kebanyakan kes.

1 kaki = 30.48cm

Jadi boleh agak agak la kalau yang betul betul tak suka guna kiraan kaki. Tapi kebanyakan tukang dan kiraan besar kabinet, mereka masih lagi gunakan kiraan kaki dan inchi. Jadi nak taknak kena biasakan juga.

Setelah dapatkan ukuran saiz bilik air, anda kena tahu apa lagi yang anda ingin tukar dan baiki.

Berikut anggaran harga peralatan bilik mandi setelah saya survey.

Jamban – RM 100 – 500. Harga ini berbeza kalau anda ingin yang one-piece, atau two-piece punya jenis. Kemudian anda kena tahu adakah jamban anda jenis S-trap atau P-trap. Ini berbeza mengikut paip jamban sedia ada yang ada di rumah anda. Jika paip jamban itu bersambung ke lantai tandas, kemungkinan besar anda perlu beli S trap punya jamban, dan jika bersambung ke dinding tandas, anda perlu beli P-trap punya jamban.

Anda juga perlu ukur jarak antara lubang jamban di lantai dengan dinding, kerana jamban jamban yang sudah direka bentuk kebanyakannya mempunyai jarak 10inchi. Jadi anda kena pastikan jamban kegemaran anda itu sesuai dengan tandas anda. Tetapi, jika anda ingin alihkan lubang jamban ke tempat lain dan sebagainya, faktor jenis jamban ini tidak penting. Pandai pandai lah tukang dan plumber anda itu setelkan.

Kemudian anda boleh lah pilih shower head, bidet, sink, paip, tile, cermin dan sebagainya.

Summary harga untuk yang nak estimate keluasan 7*6 kaki:

Kos upah tukang RM 2500-3000 – pasang tile, hack, pecah tile lama,cat baru, pasang peralatan mandi. Ini antara yang murah. Kalau yang sub sub mungkin sampai RM4000 sahaja utk upah. Mereka akan beli sendiri simen, plaster dan sebagainya dalam kos ini.

Peralatan mandi : RM 500-1000 – mengikut bajet anda.

Jamban : RM 400

Water heater : RM200-500

Wiring water heater : RM 200

Tile : RM300-700

Jumlah keseluruhan RM5000 lebih kurang untuk kos renovasi sendiri beli barang dan upah tukang untuk pasang dan pecahkan bilik air lama.

Scroll bawah untuk tengok gambar gambar renovasi.

Gambar bilik air selepas hacking tile dan buang barang lama
Contoh harga tile 1x2kaki

Harga tile di Jalan Ipoh

2 thoughts on “HARGA DAN KOS RENOVATE ATAU UBAHSUAI BILIK AIR 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: