JANGAN JADI DOKTOR KALAU TAKUT DARAH – BENDA MENARIK DOKTOR GP BUAT DI KLINIK

Kalau dulu dulu mesti selalu dengar kalau takut darah jangan jadi doktor.

Sebenarnya jadi doktor ni tak semestinya kena uruskan benda berdarah darah sahaja. Tapi untuk menjadi seorang doktor, anda pasti perlu melalui latihan yang memerlukan anda menyentuh atau menyaksikan aksi aksi yang mengeluarkan darah.

Benda menarik yang kita boleh buat di GP ialah minor surgery. Contoh benda yang kita boleh buat, local excision, circumcision, small incision and drainage dan lain lain. Semuanya bergantung kepada pengalaman dan kemahiran doktor yang bertugas dalam menghadapi kes kes tertentu.

Untuk kes kali ini, seorang pesakit mengatakan sakit di atas tapak tangan kerana terdapat ketulan sebesar 1cm yang mengganggu pergerakannya. Setelah melakukan pemeriksaan dilakukan, doktor mengatakan boleh ketulan ini dikeluarkan, tetapi memerlukan small operation. Setelah berbincang mengenai risiko – pendarahan, jangkitan kuman, cedera urat saraf dan lain lain, pesakit bersetuju untuk melakukan operation tersebut.

Untuk buat small operation ini, seorang doktor perlu menyediakan tempat yang sterile, local anesthetic(ubat tahan sakit) dan alatan diathermy jika perlaku pendarahan atau tercedera saluran darah kecil.

Kalau anda takut darah jangan tengok gambar di bawah. Boleh stop scroll dan exit page ini.

Jadi anda antara yang tidak takut darah? Boleh tengok gambar di bawah ini. Small incision dibuat untuk expose area ketulan tersebut. Kemudian disection dibuat untuk asingkan fatty area dan kulit. Lapisan ketulan tersebut diasingkan supaya akses kepada ketulan itu dapat di asingkan.

Gambar ketulan yang dikeluarkan – di ambil dengan izin pesakit.
Gambar luka setelah habis prosedur – di ambil dengan izin pesakit.

Mujur alhamdulillah tiada pendarahan yang banyak sepanjang prosedur. Small torniquet applied untuk kurangkan pendarahan semasa prosedur berlaku.

Setelah seminggu, alhamdulillah 4 jahitan berjaya dibuang dan kulit pesakit sembuh dan meninggalkan sedikit parut.

Antara benda menarik ini la yang membuatkan kerja di GP menarik. Bukan selalu dapat jumpa kes sebegini, tetapi kalau klinik tersebut terkenal dengan minor surgery seperti ini, mungkin hari hari dapat berjumpa dengan kes sebegini.

Jadi, bukan kita hanya sibuk dengan consultation, vaccination,x-ray dan sebagainya, di GP juga ada minor surgery!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: