Apa Yang Gaji HO Boleh Buat Untuk Masa Depan Dan Financial Planning

Kalau kita ikut anggaran seorang HO tahun 1 bergaji RM5000 termasuk elaun shift dan sebagainya, sangat banyak kita boleh buat.

Kalau ikutkan financial “guru” atau ikut banyak nasihat nasihat kewangan, kita sepatutnya bahagikan gaji itu kepada beberapa bahagian.

Kebanyakan HO adalah berada pada early career age iaitu 26-30 tahun. Ketika umur ini sangat banyak benda yang kita perlu belajar. Ada yang baru berkahwin, ada yang baru berpindah jauh daripada keluarga, ada yang baru nak belajar hidup seorang dan berdikari. Namun secara kasarnya, kita patut bahagikan gaji kita kepada beberapa bahagian iaitu

  1. Komitmen asas
  2. Masa depan
  3. Kecemasan

Komitmen asas termasuklah makanan, pakaian, transport, sewa, bil telefon. Jika anda mencari rumah sewa, pastikan sewa rumah tidak melebihi RM500, iaitu 10% dari gaji anda. Rumah atau bilik sewa RM500 sepatutnya anda akan dapat bilik yang selesa dan tidak perlu bersesak sesak 2 org dalam bilik sendiri.

Makanan harian – RM20-35 sehari. Semasa housemen kita sangat jarang dapat makan best best sebab masa kita sangat terhad. Sepatutnya anda meletakkan had limit jangan berbelanja lebih daripada ini sehari. Jika anda selalu order grab dan foodpanda, ada kemungkinan limit ini akan terlebih. Memadai semasa HO, makan 1 kali sehari atau 2 kali shj setiap hari. Kalau kita shift panjang, kadang kadang, malam selepas balik kerja baru dapat makan yang berkhasiat. Cukuplah minum air dan keep hydrated di siang hari. Kalau rasa hypoglycaemia, boleh makan kudap kudap atau air manis. Kadang kadang memang tak sempat nak makan, jadi elok letak spare makanan kecemasan dalam beg atau beli siap siap. Kalau sebulan makanan patut dalam lingkungan RM600-800 sahaja jika hidup bujang. Ini pun sudah kira banyak.

So far is RM500+800=RM1300. Ada baki dalam RM3700 lagi.

Untuk HO, SANGAT SANGAT digalakkan untuk sewa dan tinggal di hospital yang berdekatan. Cuba bayangkan kalau banyak kerja lepas habis tagging pukul 1 pagi keje tak setel lagi, takkan nak drive 40km semata mata untuk tidur 4 jam lepas tu bangun balik? Tak berbaloi. Sama ada tidur di hospital dengan baju yang sama, atau MC esok hari. haha. Sebabtulah seeloknya untuk sewa rumah yang berdekatan. Jadi boleh jimat transport, kalau minyak semua mungkin dlm RM150 je sebulan perlu. Kalau motor lagilah jimat.

Pastikan pakai telefon yang bagus. Iphone yang mahal tak semestinya bagus. Cari good network and stable fon. Tak perlu pakai kamera yang cantik cantik. Xiaomi dlm RM900 boleh dapat yang bagus. Bil telefon dalam 60-90 sebulan.

Jadi total RM3700-90-150= RM3460. Paling kurang pun kalau kita overbudget, patut seorang HO ada gaji extra dalam RM3000 sebulan. Banyak tu kalau ikutkan early career kita.

Jadi persoalannya, kemana patut kita simpan lebihan RM3000 itu? Orang mat salleh panggil benda ni disposable income. Nantikan post akan datang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: